logotype

Prihláste sa

Nie je ľahké byť Janou Eyrovou, však, slečna Brontëová? | Aktuality

Sprievodca Jane Eyrovou s osobným komentárom autorky - aj tak by sa dala nazvať novinka v SND.

Koho dnes zaujímajú osudy nejakej siroty? Zdá sa, že mnohých. Prvé predstavenia Jane Eyrovej boli beznádejne vypredané. Prostriedky vložené do  náročnej scény i kostýmov, ba i detského zboru sa zrejme zúročia v návštevnosti. Inscenácia však akoby trochu podľahla veľkorysým  možnostiam, dej trpel jemnou zdĺhavosťou. Obecenstvo však ožilo zakaždým, keď Jane ukázala svoju vzácnu priamosť i odvahu.

Režisérovi Mariánovi Amslerovi sa však podarilo zdôrazniť, že Jane nehľadá sociálne zabezpečenie, ale silný cit. Hrdinka radikálne odmieta byť krásnym nástrojom. Petra Vajdová v tejto postave ani na sekundu nepodľahla koketnosti, jej Jane je možno až priveľmi striedma. Viac jej veríme odhodlanosť než vášeň. Láska medzi Jane a Rochestrom  (Robert Roth) funguje dosť formálne. Romantickú náladu nevyvoláva ani hudba Ivana Achera, ktorá je síce zaujímavá, ale akoby sa k príbehu až tak nehodila.

Niektoré scény sú odsúdené na divadelné problémy: požiar sa tvorcom vydaril, ale z Rochestrovej manželky aj z cigánky urobili len strašidlá. Scénografovi Jurajovi Kuchárkovi sa však podarilo efektne vyriešiť plenérové scény. Vtipné, hoci trochu nadužívané sú scény s dobovým ópiovým mámením.

Rozhodnutie vložiť do dramatizácie aj príbeh samotnej autorky bolo  šťastné, dobre fungujú aj prepojenia iných postáv s reálnymi predobrazmi. Ako vysvetľujú tvorcovia, Jane Eyrová nemôže bez Brontëovej byť, keďže ide o tú istú osobu. Dopovedanie okolností vzniku slávneho románu dostávame ako bonus nenarúšajúci  konvenčné pohľady na autorku.

Zuzana Fialová je v tejto postave výrazná, ďalšie sestry Brontëové (Dominika Kavaschová, Anna Nováková) pôsobia kŕčovito. Richard Stanke je zapamätateľným reverendom Brontëm. Talent Milana Ondríka bol využitý len na grotesku, ani Alexander Bárta sa v postavách nenašiel. Skúsenosť cítiť z pani Fairfaxovej (Kamila Magálová).

Inscenácia sa pokúša nepriamo komentovať postavenie žien, sestrám nasadia občas aj bosorácke parochne. Nejde však o nijaký radikálny výklad ani pokus o  freudovskú analýzu archetypálneho  príbehu. Jane Eyrová je  inteligentnou inscenáciou pre široké publikum, ktorá sympaticky hovorí viac o  duši ako o tele  svojej hrdinky.

Jane Eyrová

Činohra SND
Preklad: Beáta Mihalkovičová
Réžia: Marián Amsler
Hrajú: Petra Vajdová, Zuzana Fialová, Robert Roth, Jana Oľhová a ďalší

Prečítaj si pôvodný článok  http://s.sme.sk/r-rss/7090905/kultura.sme.sk/nie-je-lahke-byt-janou-eyrovou-vsak-slecna-bronteova.html

zlom-strany

De Beers chce znížiť náklady s novými strojmi

Philippe Mellier, výkonný riaditeľ De Beers, a senior executive, Varda Shine, sa vyjadrili, že spoločnosť prijala niekoľko opatrení a prišla s mnohými nápadmi, ako zefektívniť ťažbu, vrátane nových strojov. Spoločnosť sa momentálne môže popýšiť automatick&

Čítať ďalej...

Blahoželanie k narodeniu dieťaťa - všeobecné

 

Potrebujete zavinšovať k novému životu a hľadáte malý veršík? Zozbierali sme pre vás pár veľmi pekných blahoželaní k narodeniu bábätka. Urobte radosť a pošlite čerstvým rodičom k prírastku želanie.

Malý človiečik sa narodil,
aby celej rodinke radosť urobil.
Vinšujeme mu zdravíčko...
Čítať ďalej...

8 spôsobov ako rozhýbať chlapa k zásnubám

 

Ste žena, ktorá vie, čo chce. Chcete mať rodinný život a manžela. Nachádzate sa ale niekde v strede. Túžite po svadbe a novom živote, kde budete s manželom tvoriť legálnu dvojicu a ostatní na vás budú pozerať nielen ako na "frajerku s frajerom", ale ako na manželov. Vyrástli ste už z puberty a už je čas urobiť ten ďalší významný životný krok. Má to ale malý háčik. Váš partner sa nemá do požiadania o ruku. Máte chlapa, ktorého je treba potlačiť? Potrebuje šťuchanec? Potrebuje os...

Čítať ďalej...